pondělí 25. srpna 2014

Zelná polévka z uzených žeber

...patří mezi naše nejoblíbenější polévky. Hlavně na podzim  a v zimě, kdy se člověk potřebuje pořádně zahřát a dopřát si trochu energie navíc :-) My jsme si ji ale připravili už dnes, i když je stále pořád léto. Nevím jak u vás, ale u nás bylo po ránu ve stínu 8 stupňů. Pak člověk ale vyjde ven, na sluníčko a už odkládá svršky. Měli jsme tu dneska hezky, že se dalo chodit ještě v krákém rukávu. Kvůli tomu nemám tohle období moc ráda - člověk neví, jak by se vlastně měl obléknout. Po ránu kosa a pak se udělá krásně teplo. Ale ještě že tak, teplo mi na podzim a v zimě bude hodně, hodně chybět. 
Ale to jsem malinko odbočila. Každý z vás má určitě ten svůj osvědčený recept na zelňačku, na který nedá dopustit. Co jsem s manželem, začala jsem dělat zelňačku z uzeného masa. Máme ji tak rádi, je ostřejší a má pořádnou sílu :-) Někdo si třeba bude říkat, že takto zelňačku vůůůbec nedělá, ale my ji máme takto rádi...



Suroviny:


uzená žebra, balíček kysaného zelí, klobása, brambory, 3 stroužky česneku, mletá červená paprika, sůl, pepř, 1 bobkový list, 3  kuličky nového koření, kelímek smetany, hladká mouka a máslo na jíšku


Do velkého hrnce dáme žebra a zalijeme dostatkem vody. Přidáme kysané zelí i s nálevem a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí masa. Žebra poté vyjmeme, do polévky přidáme stroužky česneku, koření a dále vaříme do změknutí zelí. Žebra obereme a přidáme maso do polévky. Ve vedlejším hrnci si uvaříme oškrábané, na kostky nakrájené brambory a v dalším kastrůlku si připravíme z mouky a másla růžovou   jíšku. Uvařené brambory přidáme do polévky, dále na plátky nakrájenou klobásu a ještě chvilku povaříme. Poté zahustíme jíškou, necháme provařit dochutíme solí a nakonec zjemníme smetanou.


Přeji všem příjemný večer! 


Vaše Radka










7 komentářů:

  1. Radu, zelňačka je u nás taky moc oblíbená, někdy s uzeným, někdy bez, někdy s houbami a klobásou (tak ji dělala moje prateta...) prostě čas polívčiček nastal - my měli dnes čočkovku, se slaninkou a krutonky :o)
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, čiočkovku máme moc rádi s Lucinkou a už dlouho jsme ji neměli, takže děkuji za prima tip :-) Krásný večer a hezký začátek do nového týdne! Radka

      Vymazat
  2. To je inspirace :-) Zelnačka je jedna z mých nejoblíbenějších polévek, akorát my tam dáváme salám typu čabajka a tak, ale z papriky mi není moc dobře, takže uzené je výborná alternativa :-) Hezký večer, skills-of-art.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že je to inspirace :-) Krásný večer! Radka

      Vymazat
  3. Radu, jo jo, je to tak, už za chvíli zas budeme vařit tyhle husté polívky, ve kterých stojí lžíce. Tuhle zelňačku máme taky rádi. Zas naložíme svůj velký škopík zelí, vyuzeno máme, tak se bude vyvyřovat.
    přeji pěkný den. Mám dnes volno, chtěly jsme se Simonkou vyrazit vlakem na výlet, ale prší fakt hodně, tak budeme u krbu, upečem si levandulky, něco dobrého uvaříme a bude pohoda.
    pěkný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, tedy, to se to vyváří, když je pak vše z "vlastní zahrádky" :-) Píšu až dne, pár dní jsme byli s dětma ještě užívat prázdniny a zítra nám to zase začne. PS: ta babiččina polévka, to tedy musí být síla!!! Tak krásný večer! Radka

      Vymazat
  4. jo a ještě něco. Moje babička dělávala zelňačku šlehačkovou, jen zelí, šlehačka, trošku zahuštěnou. No a pak se uvaří brambory ve slupce, pošťouchají a opečou na pánvi dokřupava. Lžící se nabírají ty brambory a vkládají po částech do polévky. Mńam, tak tuhle děláme úplně nejvíc. A pěkně nás všechny pročistí.
    Majka

    OdpovědětVymazat